Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC Ljubljana) je danes odprl prenovljene prostore negovalne bolnišnice na Vrazovem trgu 1. Na ministrstvu za zdravje so povedali, da je projekt stal 11,4 milijona evrov vključno z davkom na dodano vrednost. Poleg ministrstva so projekt sofinancirali še UKC Ljubljana in evropski strukturni in investicijski sklad v okviru odziva EU na pandemijo covida-19.

Izvedbo gradbenih del je ministrstvo oddalo družbi Kolektor Koling, ki je prenovo začela januarja 2022 in končala minuli mesec. V UKC so pojasnili, da je objekt statično ojačan, požarno bolj varen, zgradili so nov nadstrešek in novo bolnišnično dvigalo. V sklopu projekta je bila izvedena tudi celovita energetska sanacija objekta, zaradi česar bo objekt manj potraten, kar bo prispevalo k zmanjšanju stroškov. Izračunali so, da naj bi pri stroških za energijo letno prihranili kar 118.500 evrov. Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je priznal, da je bila stavba negovalne bolnišnice že resnično dotrajana. Dodal je, da je bila prenova zahtevna, saj so nekatere službe v stavbi delovale tudi v času gradbenih del.

V Dnevniku smo leta 2019 poročali, da so bila pred prenovo dvigala v stavbi prekratka, da bi v lahko višja nadstropja prepeljali bolniško posteljo z odraslim človekom. Skozi dotrajana okna je pozimi vdiral hladen zrak, poleti pa je bilo v sobah prevroče, ker niso bile klimatizirane.

Proti poletni vročini je osebje ukrepalo tako, da so na okna na sončni strani čez dan nameščali brisače, zvečer pa so prostore prezračevali. S celovito prenovo so bili ključni problemi odpravljeni. Čeprav stavba, ki je bila zgrajena pred več kot pol stoletja in je v njej sprva delovala pediatrična klinika, diši po novem, je ministrstvo vseeno ohranilo nekatere stare elemente, ki objektu dajejo patino. Med drugim so ohranili marmorne plošče in teraco tlake na bolnišničnih hodnikih.

Povečali število negovalnih postelj

»Prenovljena negovalna bolnišnica bo omogočila boljšo oskrbo pacientov in izboljšala delovne pogoje zaposlenih. Namen prenove je bil tudi urediti in opremiti prostore po standardih, zahtevanih za negovalne oddelke, med drugim s sodobnimi bolniškimi posteljami ter pripomočki za fizioterapijo, rehabilitacijo in delovno terapijo,« so pojasnili na ministrstvu.

Projekt je prinesel še eno pomembno pridobitev tako za klinični center kot za Slovenijo, in sicer večje število postelj v negovalni bolnišnici. Pred prenovo je bilo na Vrazovem trgu 33 negovalnih postelj, zdaj pa jih je na voljo kar 93. Postelje so namenjene obravnavi bolnikov z oddelkov UKC Ljubljana, ki potrebujejo podaljšanje neakutnega zdravljenja, so pojasnili na ministrstvu. Ti bolniki potrebujejo denimo rehabilitacijo ali zdravstveno nego, da bi se lažje vrnili v domače okolje ali v dom za starejše, so še dodali.

Negovalni oddelek še 18 mesecev ostaja v Šiški

Čeprav so prenovljeni prostori že praktično nared za sprejem bolnikov, pa bo negovalna bolnišnica še predvidoma 18 mesecev ostala v Bolnišnici dr. Petra Držaja v Šiški, kamor jo je UKC preselil pred začetkom prenove stavbe na Vrazovem trgu. Predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb je pojasnil, da bodo še ta mesec v stavbo negovalne bolnišnice začasno preselili dejavnost infekcijske klinike. »Ta selitev je nujna v luči gradnje nove infekcijske klinike, ki je pred nami. Nova klinika je glede na razmere, v katerih delujemo danes, nujno potrebna,« je zagotovil Jereb.

Infekcijska klinika je prve selitve svoje dejavnosti z Japljeve ulice že izvedla. Aprila letos so v prostore diagnostično-terapevtskega servisa v glavni stavbi UKC preselili bolnike v enoti intenzivne terapije, pred nekaj dnevi pa so urgentne ambulante začasno preselili v prostore nekdanjega objekta zavoda za varstvo pri delu v Korytkovi ulici. Ena od variant, kamor bi UKC v času gradnje preselil infekcijsko kliniko, je bila tudi ureditev modularne oziroma kontejnerske bolnišnice v bližini nevrološke klinike. Toda ker ta ne bi bila pravočasno postavljena, so ubrali drugo pot, torej selitev v prostore negovalne bolnišnice.

Gradnja infekcijske klinike se je že podražila

Pogodbo o gradnji nove infekcijske klinike je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu januarja letos sklenil z družbama Kolektor Koling

in CGP. Vrednost pogodbenih del je bila kar 95,5 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. A pogodbena cena je že v nekaj mesecih občutno narasla, in sicer za nekaj manj kot 2 milijona evrov, razkriva aprila sklenjeni aneks k pogodbi.

Iz aneksa je razvidno, da je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu naročil dodatna dela, ki so sicer nujno potrebna, a očitno niso bila vključena v javno naročilo. Dodatna dela, ki jih bosta Kolektor Koling in CGP morala opraviti, so denimo gradnja interne kanalizacije kliničnega oddelka za gastroenterologijo s priklopom na javno kanalizacijo v Bohoričevi ulici, izvedba strojnih inštalacij za ogrevanje povezovalnega dela infekcijske klinike, izvedba začasne cevne pošte in začasnih inštalacij za medicinske pline ter gradnja začasnega podzemnega hodnika do kliničnega oddelka za gastroenterologijo in začasne severne dostopne rampe. Nekateri od teh posegov so, kot kaže, nujni za normalno delovanje gastroenterološke klinike, ki je neposredna soseda infekcijske klinike na Japljevi.

Priporočamo